Telefonia mòbil

L’any 2014 ha estat marcat per diverses millores de les prestacions dels productes de telefonia mòbil així com per la introducció a Andorra de la tecnologia 4G.

Al febrer, s’han incrementat d’una manera significativa els minuts nacionals i internacionals, els SMS i MB inclosos en la cartera dels forfets Mobiland i Mobiland Emprenedor sense cap increment de les tarifes per als clients. També s’ha duplicat i, fins i tot, triplicat el contingut de certs forfets. Paral·lelament, s’ha duplicat la velocitat de la 3G, que ha passat de 12 Mbps a 24 Mbps.

A l’agost, s’ha reduït el preu del kit inicial de telefonia mòbil de prepagament, que ha passat de 60 € a 30 €, amb la qual cosa s’ha fet més accessible la telefonia mòbil als residents. D’altra banda, aquest producte també s’ha posicionat en el mercat turístic.

Al setembre, Andorra Telecom decideix reduir el cost de l’alta de la telefonia de postpagament, i s’ha rebaixat la tarifa de 36 € a 15 €.

A l’octubre, Andorra Telecom introdueix la tecnologia 4G als nuclis urbans del Principat d’Andorra, amb la qual cosa els clients nacionals poden navegar fins a velocitats de 50 Mbps i la velocitat de la 3G es duplica. Els clients gaudeixen d’aquest nou servei sense cap cost afegit i d’una manera automàtica.

Finalment, durant el desembre, s’ha activat la tarifa plana d’Internet en els forfets Mobiland i Mobiland Emprenedors, fet que permet a l’usuari de continuar navegant a velocitat reduïda i sense cost, un cop exhaurits els GB. Paral·lelament, també s’han millorat les tarifes dels forfets de dades opcionals per donar més capacitat de navegació des dels telèfons intel·ligents i les tauletes tàctils.

Televisió sobre fibra òptica

A mitjan març, Andorra Telecom decideix impulsar els paquets de Televisió Mini i permet la contractació de l’oferta de Canal+ Liga sobre aquests productes, amb la qual cosa es facilita l’accés al futbol i a la lliga BBVA amb la millor qualitat.

Al maig, Andorra Telecom ha ampliat l’oferta de canals amb la inclusió de Teledeporte en versió d’alta definició.

Fins a l’agost, el preu de l’oferta destinada als locals públics ha gaudit d’un 50 % de descompte per tal de potenciar la penetració d’aquest servei. Al setembre, s’han rebaixat les tarifes de Som Televisió destinades als negocis hotelers per oferir el servei de televisió a les habitacions. Aquestes dues accions han permès de facilitar al sector la difusió de l’oferta de Canal+ amb tota legalitat i a un preu competitiu.

Durant el desembre, s’ha llançat el servei Yomvi de Canal+ al mercat andorrà, el qual permet als clients de Som Televisió de gaudir de VOD (vídeos sota demanda) gratuïts de cinema, documentals i sèries, i visualitzar els millors canals de l’oferta en directe des de qualsevol dispositiu (ordinadors, telèfons intel·ligents i tauletes tàctils). El servei Yomvi és completament gratuït per als clients que ja disposen de Canal+ amb Som Televisió.

Paquets de telefonia fixa i Internet sobre fibra òptica

El 2014 ha estat un any ple de novetats en l’àmbit de la fibra òptica i ha marcat l’apagada de les connexions d’accés a Internet a través de l’ADSL.

Al gener s’ha implementat la tarifa plana d’Internet sobre fibra òptica, la qual permet als clients, un cop exhaurit el límit de GB inclòs, navegar sense cap cost afegit d’una manera il·limitada.

Aquesta modalitat es caracteritza, un cop exhaurit el límit, per una navegació a velocitat reduïda. Els productes de caràcter residencial gaudeixen d’una velocitat reduïda d’1 Mbps, mentre que els productes professionals poden navegar d’una manera il·limitada a una velocitat de 4 Mbps, diferenciant així les ofertes per a empreses.

L’1 de novembre ha estat marcat per l’apagada de tots els serveis de connexió a Internet a través de l’ADSL (xarxa de coure), i Andorra es converteix en el primer país del món a disposar únicament d’una xarxa fixa d’accés a Internet d’alta velocitat 100 % de fibra òptica.

Tarifa Plana de FTTH from Andorra Telecom on Vimeo.

Serveis d’Empresa

Durant el 2014, Andorra Telecom ha continuat desenvolupant solucions per a les empreses i ha adaptat els preus per millorar la competitivitat d’aquestes.

Al començament de l’any, s’han rebaixat tant les tarifes del trànsit de GB des del centre de dades d’Andorra Telecom com els preus per disposar de rangs d’adreces IP als servidors allotjats en aquestes instal·lacions.

En la mateixa línia, i per afavorir les mitjanes i grans empreses, durant el 2014 també s’han rebaixat les tarifes de les línies redundants dels serveis d’alta capacitat i s’hi han afegit noves modalitats per incrementar la flexibilitat de la solució.

Pel que fa a la connectivitat internacional, Andorra Telecom ha efectuat una rebaixa substancial en els preus dels circuits internacionals que permeten interconnectar a gran velocitat i d’una manera privada empreses andorranes amb seus o oficines a l’estranger.

Quant a les solucions de telefonia, a l’abril s’ha iniciat una fase pilot per comercialitzar la solució de canals de veu per a centraletes telefòniques IP. Aquesta solució reemplaça els productes amb dependència de la xarxa de coure i aporta noves funcionalitats i tarifes més competitives.

També s’han millorat els preus de les solucions M2M (de màquina a màquina) per potenciar un mercat en plena expansió. Així doncs, interconnectar sistemes informàtics amb dispositius mòbils d’una manera privada serà tres vegades més econòmic.

Després de la posada en funcionament de la xarxa Andorra Wi-Fi durant el 2013, Andorra Telecom fa un pas més enllà durant l’estiu del 2014 i proposa una modalitat de connexió totalment gratuïta amb intervals de 15 minuts renovables.

Aquesta novetat posa a la disposició dels clients nacionals i dels visitants un mètode de connexió eficaç i sense cost per potenciar el desenvolupament d’aplicacions de país i reduir el fre que representen els costos d’itinerància de cara al turisme.

Finalment, al novembre i conjuntament amb Andorra Turisme, Andorra Telecom ha presentat l’aplicació mòbil de país Andorra Go!, destinada principalment als visitants.

Aquesta aplicació dóna visibilitat sense cost als comerços del Principat posant en relleu les seves marques i promocions a través d’un sistema de cupons.

Xifres claus d'Andorra Telecom


  2011 2012 2013 2014
SOM Telefonia Fixa (total) 49.171 48.765 48.012 43.818
Línies telefòniques 38.401 38.320 38.658 36.918
Canals XDSI 10.770 9.846 9.354 6.890
SOM Telefonia Mòbil (total) 65.044 63.145 64.043 65.031
Mobiland Contracte 41.269 42.632 45.957 47.976
Mobiland Clic! 23.775 20.513 18.086 17.055
SOM Internet (ADSL + FTTH) 25.763 26.905 27.925 28.368